Ga naar de inhoud

Goede doelen en maatschappelijk

De naam ‘Organización Nacional de Ciegos Españoles’ (ONCE) is net zo mooi als het doel van deze Spaanse loterij. Het verkoopt namelijk loten op straat om blinden en slechtzienden te helpen. Niemand had tijdens de oprichting van ONCE in 1938 kunnen denken dat de organisatie zo’n groot succes zou worden. In de afgelopen tachtig jaar heeft een prachtig systeem opgebouwd met een grote maatschappelijke functie.

Maatschappelijke ondersteuning blinden en slechtzienden

In Nederland kennen wij deze loterij als de ‘Nationale Organisatie voor Blinden en Slechtzienden’. Het is een zeer belangrijke organisatie in Spanje. Bijna geen enkel bedrijf biedt zoveel maatschappelijke ondersteuning aan blinden en slechtzienden. ONCE wil er voor zorgen dat mensen met een visuele handicap op sociaal, politiek en economisch gebied binnen Spanje worden geaccepteerd. De loterij straalt enorm veel energie uit en zal haar 80ste verjaardag dit jaar uitgebreid vieren.

Het Derde Sector model ONE Spain

ONCE houdt zich bezig met sociale structuren in Spanje en daarbuiten. Dit houdt in dat het een sociaal en economisch model heeft bedacht die streeft naar acceptatie van visueel gehandicapten. Dit model wordt ook wel de ‘Derde Sector’ genoemd. Ruim negen miljoen mensen die vanwege hun handicap sociale buitensluiting riskeren staan symbool voor de Derde Sector. Diverse burgerverenigingen, stichtingen en andere politieke groepen roepen vechten voor de politieke en sociale rechten van de miljoenen visueel gehandicapten. Ze eisen politieke daadkracht en maatregelen om buitensluiting te voorkomen. Dit heeft de afgelopen decennia zeker zijn vruchten afgeworpen. De maatschappij is aan het veranderen. ONCE blijft ondanks verbeterde standaarden streven naar meer sociale gelijkheid. De organisatie werkt dan ook met net zoveel passie en enthousiasme als waarmee het tachtig jaar geleden begon.

Geen sociale buitensluiting voor visueel gehandicapten
In de loop der jaren heeft ONCE een aantal indrukwekkende projecten opgezet. Een van de bekendste is ‘The ONCR Foundation for Cooperation and the Social Inclusion of the Disabled’. Het is een hele mond vol, maar het komt er op neer dat mensen met een visuele handicap niet langer sociaal buitengesloten moeten worden. Dit project werd opgericht in 1988 en viert dit jaar haar dertigjarige bestaan. Belangrijk om te vermelden is dat het project in de afgelopen decennia 80.000 personen met een visuele handicap aan een baan heeft geholpen. Indrukwekkend!

ONCE en de rest van de wereld
2018 is een feestelijk jaar voor ONCE. Dankzij deze organisatie en verwante projecten hebben veel blinden en slechtzienden een beter leven. Zo worden ze minder vaak uitgesloten van de arbeidsmarkt. ONCE richt zich daarbij niet alleen op Spanje, maar ook op de rest van de wereld. Zo leidde een initiatief in Latijns-Amerika in 1998 uiteindelijk tot de ‘ONCE Foundation in Support of the Blind in Latin America’, beter bekend als ‘FOAL’. Op dit moment ontwikkelt het trainingen en arbeidsprojecten in maar liefst 19 Latijns-Amerikaanse landen en economisch zwakke gebieden. Een ander voorbeeld van een mooi initiatief is de ‘ONCE Foundation for the Care of the Deaf-Blind’ (FOAPS), dat het levenslicht zag in 2007.

Samenwerking met andere partijen
Om haar invloed uit te breiden werkt ONCE werkt samen met diverse organisaties, waaronder de machtige Europese Unie. Daarnaast onderhoudt ONCE goede contacten met andere organisaties die zich bezighouden met geestelijke of lichamelijke handicaps. Samen zorgen de organisaties ervoor dat hulp voor mensen met een handicap op de politieke agenda komt. Inmiddels zijn er een aantal belangrijke dingen bereikt. Zo zijn ONCE en aanverwante organisaties er bijzonder trots op dat de Verenigde Naties in december 2006 een conferentie over de rechten van mensen met een handicap organiseerde. Op 13 december adopteerde de Algemene Vergadering van de VN zelfs een protocol wat betreft handicaps. Het gaat hierbij om bepaalde wetten en maatregelen die het leven van mensen met een handicap iets gemakkelijker maken, bijvoorbeeld op de werkvloer.

Aandacht van de Europese gemeenschap
Verschillende leden van de Europese Commissie hebben de afgelopen jaren een bezoek gebracht aan ONCE. Inmiddels zien zij het succes van deze organisatie als een van hun prioriteiten. Het is goed nieuws dat het model van ONCE, waarbij sociale buitensluiting van visueel gehandicapten worden tegengegaan,  inmiddels de aandacht heeft van de Europese gemeenschap.